Δ. Τσιόδρας: Η πολιτιστική δημιουργία σε κίνδυνο εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης


Δημήτρης Τσιόδρας προς την Κομισιόν: Η πολιτιστική δημιουργία σε κίνδυνο – Χρειαζόμαστε καλύτερη προστασία των δημιουργών από τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης

Μέτρα για την προστασία των δημιουργών και τη συμμόρφωση των εταιρειών δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI) με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα, ζητάει ο Δημήτρης Τσιόδρας, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος τύπου της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας αυτής «δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για τις δημιουργικές βιομηχανίες δεδομένου ότι εταιρείες GenAI «παίρνουν» περιεχόμενο προστατευμένο από πνευματικά δικαιώματα χωρίς άδεια, σε βιομηχανική κλίμακα, για να αναπτύξουν τα μοντέλα τους».

Σημειώνει ότι «εκτιμάται  ότι απειλείται το 24% και το 21% των εσόδων των δημιουργών μουσικής και οπτικοακουστικών μέσων (ύψους 22 δισεκατομμυρίων ευρώ) έως το 2028» και υπογραμμίζει ότι «αυτό πλήττει σημαντικά το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης δημιουργών και άλλων επαγγελματιών, ενώ απειλεί την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και πολυμορφία».

Καταλήγει δε ερωτώντας την Επιτροπή εάν εξετάζει τη δυνατότητα εφαρμογής τεχνικών και συστημάτων που να επιτρέπουν τον εντοπισμό περιεχομένου που έχει δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη, όπως ψηφιακών υδατογραφημάτων, δεδομένου ότι τα συστήματα αυτά μπορούν να βοηθούν τους δημιουργούς να προστατεύουν το περιεχόμενό τους και να εντοπίζουν τους παραβάτες πιο αποτελεσματικά, αποθαρρύνοντας έτσι, τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Θέμα: Μέτρα για την προστασία των δημιουργών και της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας από τις προκλήσεις της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης

Η εξέλιξη της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για τις δημιουργικές βιομηχανίες δεδομένου ότι εταιρείες GenAI «παίρνουν» περιεχόμενο προστατευμένο από πνευματικά δικαιώματα χωρίς άδεια, σε βιομηχανική κλίμακα, για να αναπτύξουν τα μοντέλα τους.

Εκτιμάται ότι απειλείται το 24% και το 21% των εσόδων των δημιουργών μουσικής και οπτικοακουστικών μέσων (ύψους 22 δισεκατομμυρίων ευρώ) έως το 2028.

Αυτό πλήττει σημαντικά το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης δημιουργών και άλλων επαγγελματιών, ενώ απειλεί την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και πολυμορφία.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Πώς σκοπεύει να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες αυτές που λειτουργούν στην Ευρώπη, με έδρα είτε εντός ή εκτός ΕΕ, συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα, με βάση την οποία θα πρέπει οι ίδιες να προμηθεύονται άδεια από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης των δημιουργών;
  2. Εξετάζει τη δυνατότητα εφαρμογής τεχνικών και συστημάτων που θα επιτρέπουν τον εντοπισμό περιεχομένου που έχει δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη, όπως ψηφιακών υδατογραφημάτων και θα βοηθούν τους δημιουργούς να προστατεύουν το περιεχόμενό τους και να εντοπίζουν τους παραβάτες πιο αποτελεσματικά, αποθαρρύνοντας έτσι, τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα;

Σχετικές δημοσιεύσεις